meraliv

Direktlänk till inlägg 21 november 2010

Endast för kokosfett-intresserade

Av Björn Roxendal - 21 november 2010 11:02


Jag träffade en av mina goda fina läsare (!) igår på Annaskolans basar här utanför Garpenberg. Hon framförde att hon trodde att det "vanliga" kokosfettet som är relativt billigt och säljs i silverpaket skulle vara onyttigt p g a att det kan vara raffinerat. Jag har tidigare försökt gå till botten med den här frågan och då kommit fram till att det inte är nåt signifikant hälsoproblem med "silverfettet". 

På andra bloggar har den här frågan diskuterats grundligt, med olika uppfattningar och mer eller mindre lösa rykten som flugit och farit. Till slut kom någon (Gunnar Lindgren) på den strålande idén att vända sig direkt till tillverkaren med konkreta frågor!!!  Nedan ser du frågorna och svaren.


Min slutsats är fortfarande att den kallpressade ekologiska oljan (naturligtvis) är bäst men att silverfettet duger bra att steka i. Om det är någon av er som har mer fakta om saken ber jag er dela med er i kommentarerna! Att silverfettet är "fullhärdat" skrämmer mig inte eftersom rent kokosfett redan från början innehåller nästan uteslutande mättade fettsyror. Upphettning lär inte heller vara något problem eftersom den stora fördelen med kokosfett är just att den tål upphettning bra. Som du ser nedan verkar användningen av kemikalier vid tillverkningen vara av det mer oskyldiga slaget. Åtminstone verkar bentonitlera och kol vara harmlösa.Kokosfett – hur tillverkas det?

Frågor till tillverkaren:

Vid framställning av ert kokosfett vilka av följande behandlingar har kokosfettet varit med om?

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur?

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts?

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera?

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur?


Unilever svarar:

Hej!

Tack för ditt mail.

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur?

Ja, upphettning har används, vi ger inte ut temperaturen men kan garantera att kokosoljan har en bra kvalitet.


2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts?

Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens).


3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera?

Ja. Kokosoljan är fysiskt raffinerad, vilket innebär att fosforsyra, blekjord (bentonitlera) och aktivt kol används som processhjälpmedel. Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Fosforsyra används ofta i många livsmedel, blekjord är en naturlig lera som också är tillåtet att använda direkt som foder, aktivt kol även känt som som Nori, användas av människor när de har ätit något fel. Alla dessa processhjälpmedel är godkända av EU och används i livsmedel eller foder.


4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? Ja, deodorisering gör man för att små partiklar t.ex metaller, fria fett syror, färgrika ämne har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Vi ger inte ut temperaturen.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen!


Vänliga hälsningar/ Unilever Sverige AB Konsumentkontakt ”Foods” FRISVAR 20 47 76 93 171 20 Solna'"Fick svar från Unilever idag att deras kokosfett i silverpacket, Cocos, varken är härdat eller omestrat. Det var mao en myt eller kanske fult förtal."


"Cocosfett är ju huvudsakligen ett mättat fett och klarar omild behandling som upphettning och fraktionering betydligt bättre än vad de fleromättade margarinerna gör. Om nu inte heller omestring sker så seglar silverpaketen faktiskt upp nåt snäpp ytterligare på skalan över nyttiga fetter.."
PS Nu har jag registrerat bloggen på bloggkartan.se. 
ANNONS
 
Ingen bild

Laiza

21 november 2010 19:37

Hej Björn! Tack för research! Ser ut som det är fritt fram att handla på Ica...Laiza

 
diddi

diddi

30 november 2010 13:51

Bra inlägg, noggrann research, ska bokmärka!

http://www.efven.com/kokosfett

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Björn Roxendal - 29 december 2013 21:30

Lev längre och friskare! Här samlar jag tips som det det finns vetenskapligt stöd för och som är någorlunda billiga och enkla att praktisera. Alla kan må bättre och leva längre! Då och då kommer jag att uppdatera (lägga till och ta bo...

Av Björn Roxendal - 8 december 2013 11:11

Det här tilltaget har retat mig från först början. Uppenbarligen köper folk datorer för alla möjliga syften medan en TV nästan alltid köps för att se på TV. Även om SVT skulle ha valt att INTE lägga ut några program på internet skulle vi köpa ungefär...

Av Björn Roxendal - 28 maj 2012 16:59

  Psykosyntes           Psykosyntes är en terapiform som går djupare än vanlig samtalsterapi. Den bygger på en konsekvent helhetssyn på människan där den andliga dimensionen har en viktig plats. Med det menar vi att vi ser människan s...

Av Björn Roxendal - 8 februari 2012 10:49

                        En ny bok av Bronnie  Ware, The Top Five Regrets of the Dying, beskriver författarens erfarenheter av att arbeta med döende människor. Om vi någonsin kommer att få perspektiv på livet är det när vi närm...

Av Björn Roxendal - 13 januari 2012 17:27

  Följande är en  av Carl  Schultz filosofier, skaparen av Snobben. Du behöver inte kunna  besvara följande frågor. Läs bara igenom brevet så kommer du att förstå  andemeningen.   1. Räkna upp världens fem rikaste  män. 2. Räkna upp fem vinnare ...

Sök i bloggen

Presentation


Mera Liv!

Kategorier

Omröstning

Mitt resultat på SVTs lyckotest:
 0 - 10%
 11 - 20%
 21 - 30%
 31 - 40%
 41 - 50%
 51 - 60%
 61 - 70%
 71 - 80%
 81 - 90%
 91 - 100%

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Gästbok

Följ bloggen

Följ meraliv med Blogkeen
Följ meraliv med Bloglovin'

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se