meraliv

Senaste inläggen

Av Björn Roxendal - 30 oktober 2010 19:16


Genom nån slags halvt misstag (Felaktig info från Apollo) hamnade vi på en Katamarantur till Lanzarote idag. Men - synd att klaga; mat och dryck ingick i obegränsad mängd, snorklingen utanför Lanzarotes beach var helt OK och sjöresan fram o tillbaka helt enkelt härlig. Man ligger på nån slags "nät" en meter direkt ovanför vattnet, mellan de båda skroven, spledes, och blir lite lagom nedstänkt och känner och hör vattnet rusa förbi där under kroppen samtidigt som solen värmer så där precis lagom...


Kim som aldrig hade snorklat förut tyckte först att det kändes instängt, men snart vande hon sig och kunde njuta av att känna sig so m en av fiskarna i havet!


  


  

Av Björn Roxendal - 29 oktober 2010 12:47

Det visar sig att den här ön, Fuerteventura, är ett riktigt nudistparadis. Nakna badgäster vandrar ogenerat omkring mitt på allmänna stränder blandat med normalt badklädda människor. Först kändes det lite ovant men sen tyckte vi att det gäller att ta seden dit man kommer - i alla fall delvis. Fast vi har åtminstone hittills reserverat nakenskapet för lite mer avskilda stränder. Men oroa er inte! Jag kommer inte att visa några "riktiga" nakenbilder"  här. (Här blir man nog utkastad om man gör det.) Vi har i alla fall kommit så långt i vår nudistkarriär att vi utan tvekan föredrar det oklädda utelivet framför det påklädda.


Otroligt fint är det här. Torrt och kargt med sten och sand men samtidigt storslaget. Underbart soligt och varmt hela tiden. Och med över 150 stränder går det ganska lätt att sin "egna" strand. Se själva!


  


  


Av Björn Roxendal - 20 oktober 2010 18:14Personlighetstester av alla de slag är högsta mode i veckotidningar och i många jobbsammanhang (rekrytering, personalutveckling mm). Ett av världens mest använda är MBTI. Det är ett väl utforskat test, men kallas egentligen inte test, utan "Inventorium", kanske för att markera att det inte är fråga om en "vetenskaplig" värdering av människors personlighet, utan snarare en hjälp att belysa tendenser och egenskaper som kan vara till hjälp för ökad självinsikt och t o m, i min erfarenhet - ökad självkänsla. MBTI bygger på Jungs idéer och grupperar människor i en av 16 "typer". Det är ett "snällt" test som mer ser på möjligheter och talanger än på problem. Ofta används det i arbetslivet, både som vägledningsinstrument och för att få medlemmar i arbetsgrupper att förstå sig själva och varandra bättre, med ökad acceptans och förbättrad stämning (och effektivitet) som en möjlig följd.


  


När vi gjorde MBTI på våra klienter i företagssammanhang var det i form av en mini-kurs och skriftligt test som skickades in till leverantören för rättning. Vanligtvis betalade beställaren 3000 - 5000kr per person för att få paketet. Nu finns det en GRATIS online-version på svenska HÄR. Den skulle förstås inte godkännas "officiellt" men min erfarenhet är att den ändå ger en god fingervisning om din "profil". Nackdelen är att resultatet redovisas på ett ganska summariskt sätt. Det finns mycket utförligare och bättre beskrivningar på andra ställen. Om du inte är bekant med MBTI-koderna kan det vara svårt att hitta rätt. Därför erbjuder jag nu helt gratis följande tjänst till mina blogg- och facebook-kontakter:


När du gjort MBTI-testet via länken ovan kan du välja att mejla resultatet vart du vill. Du kan t ex mejla det till dig själv. Om du sedan vidarebefordrar mejlet till bjorn@roxendal.com kommer jag att mejla tillbaks en mer utförlig analys av din personlighetsprofil - dock på engelska. Behöver du en svensk översättning får du fixa det själv, t ex med hjälp avtranslate.google.com. Om du sen tycker att du har nån nytta av det hela kan du "betala" genom att lämna en kommentar till det här inlägget, och/eller rekommendera min jobb-hemsida (psykosyntes.net) till nån du känner.


Det var nog det hela. Jo, om du får tillfälle att göra det "riktiga" MBTI-testet nån gång tycker jag du ska göra det. Det går ännu djupare och ger förmodligen ett mer tillförlitligt resultat, även om den här snabbvarianten är förvånansvärt bra. Avslutningsvis citerar jag Wikipedia betr. MBTI:


Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett av världens mest använda personlighetstest.

Testet framställdes under 1900-talet av amatörpsykologerna Isabell Myers och hennes mor, Katherine C Briggs. Det bygger på den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jungs teorier om  psykologiska typer. Det är ett av världens mest använda personlighetstest och har över 50 års forskning bakom sig. I första hand är det ett instrument för självkännedom och personlig utveckling och visar hur skillnaden mellan människor kan tas tillvara. Andra användningsområden är grupputveckling, där en förståelse för olikheterna kan leda till att man undviker missförstånd/konflikter och att man kan dra nytta av gruppdeltagarnas olika styrkor. Modellen används också som en grund för att reflektera kring lärstilar, för att öka sin skicklighet i bemötande av personer med annan personlighetsstil och för att bli klar över den egna ledarstilen.


Förresten - för dig som orkat läsa så här långt avslöjar jag härmed min  egen MBTI-profil: INFP. Så här ser beskrivningen ut på den:


Björns personlighetstyp:

Tystlåtna, idealistiska tänkare. Vill tjäna mänskligheten. Strävar efter att leva upp till sina värderingar, som tenderar att vara omfattande och väl genomtänkta. Extremt lojala. Flexibla och avslappnade så länge de inte upplever att någon av deras grundläggande värderingar hotas. Oftast begåvade skribenter. Kvicktänkta, med förmåga att se nya möjligheter. Vill förstå och hjälpa andra.

Karriärer som skulle kunna passa Björn:

Skribenter, artister, personalvetare, socialarbetare, svensklärare, bildlärare, förskole- och dagispersonal, präster, psykologer, forskare, fritidspolitiker, redaktörer, studievägledare, journalister, religionslärare.

(Sen finns det alltså mycket mer utförliga beskrivningar som man lätt kan få fram - mest på engelska dock)Av Björn Roxendal - 19 oktober 2010 11:51

ALLA åker till kanarieöarna. Inte bara en gång utan ofta. Säkert nästan varje år. Och skönt är det, säger dom (alla). Men trots att jag rest och rest i stora delar av världen under många år så har jag aldrig kommit dit. Förrän nu. Nästa vecka. Förhoppningsvis. Det handlar om att hitta en skaplig sista-minuten-resa och DRA. Egentligen vill jag till Thailand. Men det kostar och kräver betydligt mer. Och så har jag läst att Kanarieöarna har "världens bästa klimat" enligt nån seriös expertbedömning. Och Fuerteventura har bäst klimat av Kanarieöarna. Så saken är klar - nu ska det ske. 


Jag vet inte om jag ska skämmas eller vara stolt över att ha hållit mig borta från det för alla svenskar mest självklara resmålet av alla under så många år. Kanske är det för att jag är en typisk motvallskärring:


Motvallskärring är ett uttryck på svenska, vilket lär härstamma från en anekdot som är först känd från 1931.

Motvalls käring är den som alltid tycker tvärtemot. Herr Motvall och hans fru råkade i livlig dispyt över frågan om man skär eller klipper havre. När hustrun vägrade ge med sig tryckte maken ner henne under vattnet, vilket dock inte fick henne att ge med sig: Det sista livstecknet från hustrun var att med fingrarna simulera en klippande rörelse.     Wikipedia


Vem vill sluta sitt liv på det sättet? Inte jag. Så nu - innan jag drar mitt sista andetag - väljer jag att ge upp - dvs. packar och reser. OK, jag behöver inte ALLTID vara annorlunda. Även om jag FÖRSÖKER vara  lite normal ibland sticker jag ut så det räcker ändå.

Sen är det så att jag undrar hur det EGENTLIGEN är. Är det som det verkar att ALLA åker till Kanarieöarna? Alltså slår jag ett slag för vetenskapen genom att genomföra en undersökning på mina läsare (under "omröstningar" här till vänster). Ni kan helt enkelt svara "Ja" eller "Nej" och på det viset hjälpa till med att kartlägga verkligheten. 

När det gäller vilken av Kanarieöarna man "ska" resa till så har jag läst mig till följande: 

Fuerteventura är Kanarieöarnas näst största ö. Och ändå känns den betydligt mer genuin än sina grannöar. Hit kommer färre turister, man bygger färre hotell och trafiken är lugnare.

Dessutom finns här några av Europas absolut bästa stränder. Breda, milslånga och gyllengula sträcker de sig i princip runt hela ön. Att hitta en egen strand är ganska lätt och man behöver definitivt aldrig trängas.  


Låter perfekt!  Det är naturen - och samvaron med min medresenär/fru - Kim - jag vill uppleva - inte shoppingcentra och andra turistfällor (utom kanske en del som är av det mer "naturnära" slaget).

Eftersom många av er redan har varit på Kanarieöarna ser jag fram mot era kommenterar där ni frikostigt delar med er av era erfarenheter och ger goda råd till en nybörjare! Vi hörs!


Av Björn Roxendal - 10 oktober 2010 18:37


Äntligen har en person med en hel del på fötterna kommit med ett förslag som skulle kunna ta bort de inbyggda krasch-tendenserna i det nuvarande bankväsendet. Han är ekonom, heter Larry Kotlikoff och får stöd för sin radikala idé från flera tunga namn i branschen, däribland fem Nobelpristagare i ekonomi och chefen för Englands centralbank Mervyn King.


Hans förslag beskrivs i en läsvärd artikel på E24.se: 

http://www.e24.se/business/bank-och-finans/en-bank-utan-lan-kan-aldrig-krascha_2352589.e24


Här tar man upp några slående punkter om hur det nuvarande systemet fungerar:

 • Alla banker i världen lever samma bräckliga liv – ungefär som att ha fast mark under fötterna i form av en planka trehundra meter över marken.
 • Som banker fungerar i dag är den enda verkliga tillgången förtroende. Om förtroendet försvinner är det slut – ungefär som ett pyramidspel
 • Bankernas skakiga tillvaro beror till stor del på systemet med "bråkdelsreserver" eller "fractional reserve banking". Det fungerar så att varje tia som du sätter in på ett bankkonto kan banken förvandla till 90 nya kronor som den antingen kan låna ut eller satsa i diverse exotiska värdepapper, som ibland visar sig mer eller mindre värdelösa.

Det här kan för oss vanliga dödliga verka märkligt; att bankerna kan plocka fram pengar ur tomma luften (datorn) så fort de får en insättning. Men det är icke desto mindre en av grundpelarna i dagens banksystem - och en orsak till att det är instabilt och "måste" krascha om och om igen. Jag upprepar: För varje 100-lapp banken tar emot i insättningar skapar banken ungefär 900kr som inte har någon som helst täckning. Det är "låtsas-pengar" men fungerar "på riktigt" - så länge det finns ett allmänt förtroende för systemet och så länge inga större störningar inträffar. Det är dock oundvikligt att större störningar inträffar då och då och att allmänhetens förtroende skadas, och - liksom nu i senast finanskrisen - bankernas förtroende för varandra.


"Bankerna chansar på att tillräckligt många kunder inte kommer vilja ha ut sina pengar samtidigt. Går allt bra är det frid och fröjd – bankerna tjänar pengar med dina pengar och du tror att de sitter säkert.

Går det dåligt är det finito. Förtroendespelet spelas inte bara mellan sparare och bank utan också bankerna emellan."

Larry Kotlikoff menar att det är fråga om ett avancerat pyramidspel. "För att förhindra förtroendekriser och sparflykt har många av världens länder höjt insättningsgarantin – det lägsta belopp på bankkonton som staten garanterar att man alltid får ut."  Man skulle kunna säga att bankerna lever på en lögn eftersom de inte skulle klara att alla insättarna under en kortare tiedsperiod kom för att ta ut sina sparpengar. När andra än banker agerar på samma sätt brukar det kallas för "bedrägeri" men när bankerna gör det skyddas de av lagarna.

Att höja insättningsgarantin löser inte problemet, vilket siffror från USA visar:

"Den amerikanska garantin omfattar i dag i storleksordningen 5 500 miljarder dollar men den myndighet som betalar ut pengarna förfogar över någon ynka procent av det beloppet.

En ny finanskris skulle tvinga staten att trycka nya pengar som aldrig förr, enligt Kotlikoff."

Runt om i världen införs nu nya regler som tvingar bankerna att ha mer eget kapital och hålla större reserver." Men det är förändringar på marginalen och gör ingenting för att bota den verk liga sjukan enligt Kotlikoff: Att bankerna är en svart låda där ingen egentligen vet vad som sker."

"Han jämför med läkemedels företaget Johnson &  Johnson. 1982 smugglade någon ned cyanid i några burkar av deras smärtstillare Tylenol och sju människor dog. Eftersom ingen visste vilka burkar som var förgiftade försvann hela marknaden över en natt. Bolaget svarade med att byta ut samtliga förpackningar mot nya med förseglad öppning. Förtroendet återvände.

”Nu försöker man reformera finansmarknaden genom att skicka ut lite vakter i butikerna och skriva kontrakt med begravningsbyråer för att ta hand om de döda på ett smidigare sätt”, säger Kotlikoff."

Kotikoffs förslag är att skrota bankerna i sin nuvarande form och istället införa Limited purpose banking. Att förstå hur ett "Limited Purpose" Bank-system skulle fungera är betydligt enklare än att förstå hur dagens system fungerar. Det nya systemet skulle inte skapa "egna" pengar och heller inte kunna investera insättarnas kapital i godtyckliga pappersprodukter. Varje krona skulle vara säkrad av tillgångar som insättaren själv väljer - ungefär som en vanlig fond fungerar idag. 

"Skattebetalarna behöver aldrig rycka ut. En bank, precis som en vanlig aktiefond idag, skulle inte kunna gå omkull. När HQ Bank skakade var kunderna i HQ Fonder trygga."

Larry Kotlikoff har skrivit om sina idéer i boken Jimmy Stewart is dead: ending the world’s ongoing financial plague. Även om idéerna är sunda och skulle fungera i praktiken kommer de naturligtvis att motarbetas av finanseliten - plötsligt skulle deras möjligheter att göra enorma "klipp" och på andra sätt tjäna miljarder på vanliga människors bekostnad minskas radikalt. Och - politikerna vågar knappast röra om i grytan och göra sig ovänner med den härskande eliten - så det krävs en stor och bred folkrörelse för att backa upp idéer som dessa innan de har en chans. 


Av Björn Roxendal - 7 oktober 2010 21:25


Ellen och hennes man Bob gick i terapi efter 25 års äktenskap. 


Vad var problemet?


Ellen började passionerat, snörvlande, smärtsamt att dra fram alla problem, som de haft under sitt 25-åriga äktenskap. Om och om igen - hela visan: förnekande, brist på ömhet, tomhet, ensamhet, oälskad och oönskad - en oändlig lista på otillfredsställda behov, som hopat sig på varandra tills bördan blivit olidlig....


  

  
Slutligen - efter oändliga upprepningar - avbröt terapeuten, gick runt skrivbordet och bad Ellen att stå upp. Kramade henne, knäppte upp blusen och bh:n - masserade brösten samtidigt som han kysste henne ......framför hennes man, som reagerade med höja på båda  ögonbrynen? 
 Ellen tystnade, knäppte blusen och satte sig tyst ned - märkbart generad. 


Terapeuten vände sig till Bob och sa:


- Detta är vad din fru behöver - 3 gånger i veckan! Klarar du det? 
Bob tänkte efter - och svarade:


- Jag kan släppa av henne här måndagar och onsdagar, men fredagar spelar jag golf .......... 
  
 

Av Björn Roxendal - 7 oktober 2010 21:08


Psykosyntes och Känsloclearing


Möten som helar

Fre 15 okt kl 19.00, Gula Villan, Järna, 120 kr


Björn Roxendal har arbetat med terapi på andlig grund sedan mitten av 70-talet. Under de senaste tio åren har han utvecklat en metod som går under namnet ”Känsloclearing” och som ger terapiarbetet en transformativ kraft som inte kan uppnås med enbart samtal. Det grundläggande synsättet kommer från Psykosyntesen, utvecklad av Assagioli i början av 1900-talet. Psykosyntesen erkänner människans andliga essens och högre jag, likväl som det undermedvetna. Det medvetna valet tillskrivs stor betydelse för utvecklingen och arbetet är lösningsfokuserat till sin karaktär.


Psykosyntes och Känsloclearing är effektivt både som terapi och som utvecklingsmetod för de som inte har uppenbara psykologiska ”problem”. Personer med ångest, depession, livsleda, relationsproblem, stress, utbrändhet och mycket mer får ofta hjälp på relativt kort sikt.


Ett viktigt bidrag psykosyntesen kommit med är förståelsen av – och metoder för integration av – olika ”inre barn” eller ”delpersonligheter”. Vi är bokstavligt talat splittrade i olika delar, varav vissa lever en isolerad och olycklig tillvaro utan tillgång till vårt inre, sanna jag. Att upprätta en kärleksfull kontakt med dessa själsfragment samt att guida dem till en återförening med kärnan av vårt väsen är viktigt för att vi ska kunna leva livet fullt ut.Under kvällens mini-workshop kommer Björn även att leda några praktiska övningar samt svara på frågor.


Björn Roxendal är dels utbildad i västerländsk psykologi/beteendevetenskap på svenska och amerikanska universitet och har dels studerat österländska visdomsläror och esoterik sedan början av 70-talet. Han började utveckla en terapi på andlig grund för 25 år sedan. De senaste åren har inneburit en fokusering av de verksamma och effektiva elementen till en metod som går direkt till kärnan, både av problemen och lösningen. Björn utbildar psykosyntesterapeuter och arbetar som HR-konsult med chefscoaching, samt med förebyggande och rehabiliterande stresshantering. Han är också verksam som terapeut i Dalarna och Stockholm/Järna.Läs mer på www.psyksyntes.net och www.meraliv.bloggplatsen.se

eller ring 070-5142849


Länkkatalog


Av Björn Roxendal - 6 oktober 2010 11:39


Nedan följer en artikel från Dr. Mercolas nyhetsbrev i sin helhet. Sist kommer en automatisk google-översättning till svenska (delvis begriplig). Inledningsvis några punkter som sammanfattar några av slutsatserna. Poängen här är att antidepressiv medicinering, som den nu används, gör oerhört mycket mer skada än nytta. naturligtvis ligger pengaintressen från läkemedelsindustrin bakom den våldsamma explosionen av användningen av psykofarmaka i en så massiv skala att stora delar av befolkningen i I-världen idag är medicinerad.

Själv är jag inte HELT emot användningen av antidepressiv medicin. Jag är dock starkt emot det sätt den används på idag - slentrianmässigt och med obefintlig eller dålig uppföljning och utan kompletterande behandling.


 • I USA har antalet förtidspensionärer med psykiska diagnoser ökat med 600% under de senaste 30 - 40 åren!
 • Whitaker har visat att i de flesta fall har antidepressiv medicin inte bättre efekt än placebo, till priset av ofta dramatiska och skadliga biverkningar. (Mad in America, and Anatomy of an Epidemic)
 • Motion är en effektiv behandling av depression. Bara 8% av personer i "motionsgruppen" fick återfall medan 38% av den "medicinarade" gruppen fick det.   Och kanske ännu värre : 31% av de som både medicinerade och motionerade fick återfall.
 • Kosten och sol har stor betydelse för den psykiska hälsan
 • SALTBRIST är i många fall en bidragande orsak till depressionDr. Mercola's Comments:

Depression used to have a very good outcome. If you came to your physician with symptoms of depression 40 or even 30 years ago, he would tell you that you could and would get better. You’d be assured that most depressive episodes run their course and terminate with virtually complete recovery, without specific interventions such as drug treatment.

But as Whitaker points out in his books, something changed in the field of diagnosing and treating depression in the last few decades, and that something has led to a 600 percent increase in persons on government (Social Security) disability due to mental illness!

Today’s Approach to Mental Health = Drugs

So what happened between 1974 and today to make the prognosis of depression go from one with a positive outcome to one that essentially disables you for life?

You don’t need a medical degree to figure it out.

Just turn on your TV, and what do you see?

Advertisements that all but hypnotize you into believing that this drug or that will help you feel better – especially if it turns out that you’re one of the two-thirds of people on antidepressants who aren’t getting better.

As Whitaker points out in his interview with me, that’s the Abilify ad, which basically is telling you to step up onto the next rung on the psychiatric drug ladder and add an antipsychotic drug, because what they’re giving you on the lower rung – antidepressants – don’t work.

In his research, Whitaker has conclusively shown that in most cases these drugs work no better than a placebo – and can also have serious side effects, including causing even more serious mental disorders than the one you’re being treated for!

I’ve discussed this in previous articles, such as this one in 2002. And earlier this month, I wrote about how drug companies have hidden clinical trials that showed negative effects, or no efficacy at all, as Whitaker describes in his work.

When it comes to side effects, many people are aware of the most common ones, such as sexual dysfunction and sleeplessness. And if you go back to the TV, you’ll see that some of these negative effects are mentioned in the ads – albeit so quickly you don’t really have time to think about them.

But did you know that some of the worst side effects aren’t even classified as such?

Or that others, like substantial weight gain and increased glucose and lipid metabolism, can be so unpleasant that people on these drugs just stop taking them?

A Terrible Side Effect They Don’t Publicize

In fact, a 2005 study in the New England Journal of Medicine reported that 74 percent of schizophrenic patients in one study quit taking their medication either because of its inefficacy (it didn’t work); or because it had intolerable side effects, or other unwanted problems.

Another factor that is rarely discussed is the potent addictive potential of these drugs.

And perhaps the worst “side effect” of all is that they can cause you to acquire a more severe form of mental illness than you started with!

That’s right – as Whitaker found during his thousands of hours of research on the topic – after what might be an initial uplift in your condition, antidepressant drug users tend to spiral downward into a chronic course of long-term depression.

W fann också att användare av antidep medicin ofta upplevde en kortsiktig förbättring vilket dock senare byttes ut mot en nedåtgående spiral av mer kronisk depression.

You can also end up becoming bipolar, or developing various types of psychoses, meaning that you’ll need to “graduate” to a new or additional medication, often an anti-psychotic drug that blocks dopamine receptors in your brain.

The cyclic effect of these drugs causing the very problems they were designed to cure is something Whitaker discusses in-depth in his book.

The Money Behind the Madness

As a result of this vicious cycle, where the drugs deepen the mental health problems they’re designed to treat. Spending on psychiatric drugs has risen from about $600 million a year in 1985, to more than $40 billion a year today, while disability rates due to depression and bipolar illness have skyrocketed!

Not exactly what you would expect to find if these drugs were actually working as advertised.

How we came to this point is a story in itself, which Whitaker has explored at depth and relates with finesse.

I urge you to read both his books (Mad in America, and Anatomy of an Epidemic) to get the full story, but in short, he explains it like this: In the 1970s psychiatry as a discipline was under siege, with lots of therapists entering the field. To make matters worse, an old stand-by anxiety drug was beginning to be deemed too addictive and harmful to use.

Because of this, sales of psychiatric drugs had dropped. As a result, psychiatry did a sort of gathering of the troops, and decided that one way to save the industry as well as their jobs was to rewrite their job descriptions and the field of psychiatry itself.

This led to the creation of a new diagnostic manual, in which the definitions of mood problems such depression suddenly changed to medical disorders – thus diagnosable only by a physician or psychiatrist, and treatable by prescriptions that only those physicians/psychiatrists could write.

To sell this new idea to the public, the American Psychiatric Association (APA) decided to align itself with none other than the very pharmaceutical companies that had a financial stake in this new paradigm – and the rest, as they say, is history.

Big Pharma moved in, sponsoring so-called scientific presentations, hiring academic physicians and people major medical schools to do their sales talks, and sending the money flowing through academic grants, fellowships, and funding of studies -- all designed to “help” your mental health with the aid of their drugs.

And now, in a sad reflection of the old adage, “He who pays the piper calls the tune,” psychiatry is a vicious circle of diagnosis, drugs, and more drugs as one illness leads to the next.

The bottom line is that the real cause of the explosion in mental illness is, first, the money behind the medications, and second, a flawed system that depends on drugs that merely transforms one problem into another.

Exercise: One of Nature’s Best Alternatives to Maintaining Good Mental Health

Fortunately, more and more research is coming out in support of natural, drug-free ways to maintain or achieve good mental health. Much of that research is showing that simple strategies such as dietary changes and physical activity can significantly assist your recovery.

For example:

Duke University team studied three groups that tried exercise only; exercise plus drugs; and drugs only, to see what treatment best treated depression. They found that after six weeks, the drug-only group was doing a tiny bit better than the other two groups.

They hypothesized that the best stay-well rate would be those with drugs plus exercise.

But they were wrong!

Ten months later, it was the exercise-only group that was most successful in maintaining wellness! In fact, according to a September 22, 2000 Duke University press release:

“After demonstrating that 30 minutes of brisk exercise three times a week is just as effective as drug therapy in relieving the symptoms of major depression in the short term, medical center researchers have now shown that continued exercise greatly reduces the chances of the depression returning.

The new study, which followed the same participants for an additional six months, found that patients who continued to exercise after completing the initial trial were much less likely to see their depression return than the other patients.

Only 8 percent of patients in the exercise group had their depression return, while 38 percent of the drug-only group and 31 percent of the exercise-plus-drug group relapsed.”

While the researchers weren’t exactly sure why exercise worked better than the drug used in this study – Zoloft – they speculated that active participation in their get-well program was the key difference for the exercise-only group.

"Simply taking a pill is very passive," said study leader James Blumenthal. "Patients who exercised may have felt a greater sense of mastery over their condition and gained a greater sense of accomplishment. They may have felt more self-confident and competent because they were able to do it themselves, and attributed their improvement to their ability to exercise.

“Findings from these studies indicate that a modest exercise program is an effective and robust treatment for patients with major depression. And if these motivated patients continue with their exercise, they have a much better chance of not seeing their depression return.”

That’s right: In this study of 156 participants diagnosed with major depressive disorder, the researchers found that the best drug of all was the feeling that they were actively in control of determining their own outcomes!

The Duke researchers were not exercise specialists and it is likely that they overlooked exercises that work your white muscle fibers, like the Peak Fitness Techniques, which could work even better. 

Yoga – A Gentle Way to Exercise Depression

Yoga is another proven way to address depression and avoid medications. Recent research confirms that yoga not only enhances mood, and has positive effects over other physical activities, but also helps increase brain gamma aminobutyric (GABA) levels.

In this study, participants who practiced yoga three times a week for an hour increased brain gamma aminobutyric (GABA) levels over another group that walked three times a week for an hour.

A similar study in 2007 reported the same thing, leading researchers to believe that the practice of yoga could be an alternative treatment for depression and anxiety, disorders associated with low GABA levels.

If you’ve followed my articles even a little while, you also know that EFT, or the Emotional Freedom Technique, is an exercise involving only your fingers and mind that I highly recommend for optimizing emotional health. Based on the same energy meridians used in traditional acupuncture to treat physical and emotional ailments for over 5,000 years, this technique works without needles, while using positive affirmations.

Nutrition Also Plays an Important Part

As Whitaker and I discuss in this interview, nutrition is another key player in evidence-based alternatives to drugs.

It’s already known that many additives, preservatives and food colorants can cause behavioral changes, and sugar should definitely be on this list as well.

One of the most recent and highly plausible theories that explain sugar’s impact on your mood and mental health is the connection between sugar and chronic inflammation.

Other studies have also found significant links between high-sugar diets and mental health problems such as depression and schizophrenia, even though they were not focused on the presence of inflammation per se.

For example, a 2004 study published in the British Journal of Psychiatry found that a higher dietary intake of refined sugar and dairy products predicted a worse 2-year outcome of schizophrenia.

As explained by Dr. Russell Blaylock, high sugar content and starchy carbohydrates lead to excessive insulin release, which can lead to falling blood sugar levels, or hypoglycemia. Hypoglycemia, in turn, causes your brain to secrete glutamate in levels that can cause agitation, depression, anger, anxiety, panic attacks and an increase in suicide risk.

The dietary answer for treating depression is to severely limit sugars, especially fructose, as well as grains.

The Importance of Omega-3 Fats for a Healthy Mind

Studies also show that omega-3 fats may positively influence outcome in depressive disorders. Low plasma concentrations of DHA (a type of omega-3 fat) is associated with low concentrations of brain serotonin. This decreased amount of serotonin can be associated with depression and suicide.

Not getting enough animal based omega-3 fats is known to change the levels and functioning of both serotonin and dopamine (which plays a role in feelings of pleasure), as well as compromise the blood-brain barrier, which normally protects your brain from unwanted matter gaining access.

Omega-3 deficiency can also decrease normal blood flow to your brain, an interesting finding given that studies show people with depression have compromised blood flow to a number of brain regions.

Finally, omega-3 deficiency also causes a 35 percent reduction in brain phosphatidylserine (PS) levels, which is relevant considering that PS has documented antidepressant activity in humans.

Omega-3 fats such as those in krill oil have actually been found to work just as well as antidepressants in preventing the signs of depression, but without any of the side effects. In fact, throughout my years of medical practice I’ve had large numbers of patients be able to stop their antidepressants once they started taking omega-3 fats.

So if you are currently struggling with depression, taking a high-quality, animal-based omega-3 fat supplement daily is a simple and smart choice … but it is only one important part of my overall recommendations for treating depression.

How the Sun Can Influence a “Sunnier Disposition”

Another essential nutrient in the treatment of depression is vitamin D.

One study found people with the lowest levels of vitamin D were 11 times more prone to be depressed than those who received healthy doses.

And, according to a study published in the September 9, 2010 issue of the Archives of General Psychiatry, maintaining proper levels of vitamin D, and particularly Vitamin D3, in utero and during early infancy can even help prevent a much more serious mental disorder – schizophrenia.

The study showed that newborn babies born with low vitamin D levels were more likely to develop schizophrenia later in life – leading researchers to suggest that perhaps vitamin D supplements might be all you need to prevent this devastating illness.

The researchers also looked at other populations, such as dark-skinned ethnic groups living in cold countries, and residents of highly urban areas who aren’t exposed to regular sunlight like those in rural areas, concluding that:

“It may be feasible to reduce the incidence of schizophrenia in this group by a staggering 87 percent” by simply giving them Vitamin D supplements!

I strongly recommend optimizing your vitamin D levels, either by sunlight exposure, a safe tanning bed, or taking a high-quality vitamin D supplement, to your list of depression fighters.

Salt is Also a Natural Antidepressant…

Interestingly, simple sodium deficiency also creates many symptoms that are nearly identical to those of major depression, such as:

 • loss of appetite
 • loss of capacity to experience pleasure and joy
 • difficulty concentrating
 • excessive fatigue
 • general sense of exhaustion

To learn more about the importance of natural salt for optimal brain function and mood regulation, please see my previous article Is Salt Nature's Antidepressant?

What To Do if You’re Already on Medication for Depression

If you’ve already been diagnosed with depression or a more serious mental illness, it is vitally important you do NOT stop your medication cold-turkey! Doing so could be dangerous to both your mental and physical health.

What you want is a cautious approach to discontinuing these drugs – and you need to do this with the assistance of a qualified and knowledgeable clinician who can slowly wean you off them over a period of a few weeks or months.

Ideally, this would be someone who has roots in natural health, and who will help you use natural, healthy options such as dietary changes, exercise, and some energy psychology approaches to do this.

Having a professional help you also means you’ll have a mentor who will guide you through the physical and emotional changes you’ll experience as you leave the drugs behind, including any uncomfortable withdrawal symptoms.

Mental Health is Often Inseparable from Physical Health

I want to reiterate that depression can indeed be a very serious condition. If left untreated it can have a devastating impact on just about every aspect of your life and can actually kill you by leading to suicide.

However drugs are very rarely the answer.

So please actively investigate and use the natural treatments I’ve suggested the above, ideally with the support and guidance of a knowledgeable natural health care practitioner.

Always remember that these three primary factors -- exercise, addressing emotional stress, and eating right -- will make you feel at the top of your game. Whether you want to overcome depression, feel happier or just want to stay healthy, these are the lifestyle changes that will get you there.


Översättning från engelska till svenska av Google

Depression brukade ha ett mycket gott resultat. Om du kom till din läkare med symtom på depression 40 eller ens 30 år sedan, skulle han säga att ni kan och skulle bli bättre. Du skulle vara säker på att de flesta depressiva episoder köra sin kurs och avsluta med nästan fullständig återhämtning, utan särskilda åtgärder såsom läkemedelsbehandling.

Men som Whitaker påpekar i sina böcker, något förändrats när det gäller diagnostik och behandling depression under de senaste decennierna, och att något har lett till en 600 procentig ökning i personer på regeringen (social trygghet) funktionshinder på grund av psykisk sjukdom!


Dagens metod för psykisk hälsa = narkotika


Så vad hände mellan 1974 och idag för att göra prognosen vid depression går från en med ett positivt resultat av en som väsentligen inaktiverar du för livet?


Du behöver inte en medicinsk examen för att räkna ut det.


Slå bara på TV, och vad ser du?


Annonser som alla utom hypnotisera dig till att tro att detta läkemedel eller som hjälper dig att må bättre - särskilt om det visar sig att du är en av de två tredjedelar av människor på antidepressiva läkemedel som inte blir bättre.


Som Whitaker påpekar i sin intervju med mig, det är Abilify annonsen, som i princip talar om för dig att kliva upp på nästa ringde på de psykiatriska drogen stegen och lägga till ett antipsykotiskt läkemedel, eftersom vad de ger dig på stegpinnen lägre -antidepressiva - fungerar inte.


I sin forskning har Whitaker visats att i de flesta fall dessa läkemedel verkar inte bättre än placebo - och kan också ha allvarliga biverkningar, bland annat orsakar ännu allvarligare psykiska störningar än den du behandlas för!


Jag har diskuterat detta i tidigare artiklar, som denna under 2002. Och tidigare den här månaden skrev jag om hur läkemedelsföretagen har gömt kliniska prövningarna och visade negativa effekter, eller ingen effekt alls, eftersom Whitaker beskriver i sitt arbete.


När det gäller biverkningar, många människor är medvetna om de vanligaste, till exempel sexuell dysfunktion och sömnlöshet. Och om du går tillbaka till TV: n ser du att några av dessa negativa effekter som nämns i annonserna - men så fort du egentligen inte har tid att tänka på dem.


Men visste du att några av de värsta bieffekterna inte ens klassificeras som sådan?


Eller att andra, som betydande viktökning och ökad glukos-och lipidmetabolismen, kan vara så obehaglig att människor på dessa droger bara sluta ta dem?


Ett Fruktansvärt Side Effect De publicerar inte


I själva verket redovisade en undersökning från 2005 i New England Journal of Medicine att 74 procent av schizofrena patienter i en studie sluta ta sin medicin antingen på grund av ineffektivitet (det fungerade inte), eller eftersom det hade oacceptabla biverkningar eller andra oönskade problem.


En annan faktor som sällan diskuteras är den potenta beroendeframkallande potential av dessa läkemedel.


Och kanske det värsta "bieffekt" av allt är att de kan leda till att du få en mer allvarlig form av mental sjukdom än du började med!


That's right - som Whitaker fann under sina tusentals timmar av forskning i ämnet - efter vad som kan vara en första höjning av ditt tillstånd, antidepressiva missbrukare tenderar att spiral nedåt till en kronisk loppet av långvarig depression.


Du kan också i slutändan blir bipolär eller utveckla olika typer av psykoser, vilket innebär att du måste "uppgradera" till en ny eller kompletterande medicinering, ofta en anti-psykotiskt läkemedel som blockerar dopaminreceptorer i hjärnan.


Den cykliska effekten av dessa läkemedel orsakar mycket problem som de var avsedda att bota är något Whitaker diskuterar ingående i sin bok.


The Money bakom galenskapen


Som ett resultat av denna onda cirkel, där droger fördjupa psykiska problem de är avsedda att behandla. Utgifterna för psykiatriska droger har ökat från omkring $ 600 miljoner per år 1985, till mer än $ 40 miljarder per år idag, medan funktionshinder priser på grund av depression och bipolär sjukdom har skjutit i höjden!


Inte precis vad man förväntar sig att hitta om dessa droger faktiskt fungerar som annonseras.


Hur vi kom till denna punkt är en historia i sig, som Whitaker har utforskat på djupet och berättar med finess.


Jag uppmanar er att läsa båda hans böcker (Mad i Amerika, och anatomi av en epidemi) för att få hela historien, men kort sagt, förklarar han så här: På 1970-talet psykiatrin som disciplin var under belägring, med massor av terapeuter kommer in i fält. För att göra saken värre, en gammal stand-by-ångest droger började anses alltför beroendeframkallande och skadligt att använda.


På grund av detta hade försäljningen av psykofarmaka minskade. Som ett resultat, gjorde psykiatri en form av möte med de trupper, och beslutade att ett sätt att rädda industrin samt deras jobb var att skriva om sina arbetsbeskrivningar och det psykiatriska området själv.


Detta ledde till skapandet av en ny diagnostikhandboken, där definitionerna av stämningen problem depression plötsligt ändras till medicinska problem - alltså diagnostiserbara endast av läkare eller psykiater, och behandlingsbara genom föreskrifter att endast de läkare / psykiatriker kunde skriva.


Att sälja denna nya idé för allmänheten, beslutade American Psychiatric Association (APA) att anpassa sig inget annat än mycket läkemedelsföretag som hade en ägarandel i detta nya paradigm - och resten, som man säger, historia.


Big Pharma flyttade in, sponsra så kallade vetenskapliga presentationer, uthyrning akademiska läkare och stora medicinska skolor att göra sitt säljsamtal, och skickar pengarna rinner genom akademiska bidrag, stipendier och finansiering av studier - alla utformade för att "hjälpa" din psykisk hälsa med hjälp av sina läkemedel.


Och nu, i en sorglig bild av det gamla ordspråket: "Den som betalar bestämmer låten," psykiatrin är en ond cirkel av diagnos, läkemedel och mer droger som en sjukdom leder till nästa.


Summan av kardemumman är att den verkliga orsaken till explosionen i psykisk sjukdom är det första pengarna bakom mediciner, dels ett bristfälligt system som beror på läkemedel som endast omvandlar ett problem till en annan.


Övning: En av Naturens bästa alternativen till att upprätthålla en god psykisk hälsa


Lyckligtvis är mer och mer forskning kommer ut till stöd för naturliga, drogfri sätt att upprätthålla eller uppnå en god psykisk hälsa. Mycket av denna forskning visar att enkla strategier som kostförändringar och fysisk aktivitet avsevärt kan hjälpa ditt tillfrisknande.


Till exempel:


En Duke University team studerat tre grupper som försökte utöva bara, motion tillsammans med droger, och läkemedel bara för att se vilken behandling bäst behandlas depression. De fann att efter sex veckor var den narkotikarelaterade enda gruppen gör en liten bit bättre än de andra två grupperna.


De hypoteser om att den bästa vistelse väl skattesatsen skulle de med droger plus motion.


Men de var fel!


Tio månader senare var det utövandet-enda grupp som var mest framgångsrika i att behålla wellness! I själva verket, enligt en September 22, 2000 Duke University pressmeddelande:


"Efter som visar att 30 minuters rask motion tre gånger i veckan är lika effektivt som medicinering för att lindra symtomen på depression på kort sikt, har vårdcentral forskare nu visat att fortsatt utöva avsevärt minskar risken för depression återkommer.


Den nya studien, som följde samma deltagare under ytterligare sex månader, fann att patienter som fortsatte att utöva efter att ha slutfört den första rättegången var mycket mindre benägna att se sina depression avkastning än övriga patienter.


Endast 8 procent av patienterna i träningsgruppen hade sin depression återvända, medan 38 procent av läkemedlet endast gruppen och 31 procent av återfall motion-plus-läkemedel grupp. "


Även om forskarna inte riktigt säker på varför motion fungerade bättre än de läkemedel som används i denna studie - Zoloft - de spekulerade att ett aktivt deltagande i sina få brunnar som var nyckeln skillnad för utövandet-enda grupp.


"Helt enkelt ta ett piller är väldigt passiv, säger studie ledare James Blumenthal."Patienter som motionerade kan ha känt en större känsla av herravälde över sitt tillstånd och fått en större känsla av prestation. De kan ha känt sig mer självsäkra och kompetenta att de kunde göra det själva, och tilldelades en förbättring av deras förmåga att motion.


"Resultaten från dessa studier indikerar att en blygsam träningsprogram är en effektiv och robust behandling för patienter med egentlig depression. Och om dessa motiverade patienter fortsätter med sina motion, de har en mycket bättre chans att inte se sin depression tillbaka. "


Just det: I denna studie av 156 deltagare med diagnosen egentlig depression, fann forskarna att de bästa drogen av allt var känslan av att de var aktivt i kontrollen av att fastställa sina egna resultat!


Hertigen forskare var inte utöva specialister och det är troligt att de förbisett övningar att arbeta din vita muskelfibrer, som Peak Fitness Teknik, som skulle kunna fungera ännu bättre.


Yoga - ett skonsamt sätt att utöva Depression


Yoga är ett annat beprövat sätt att ta itu med depression och undvika mediciner. Ny forskning bekräftar att yoga inte bara förbättrar humör, och har positiva effekter under andra fysiska aktiviteter, men även hjälper till att öka aminobutyric hjärnan gamma (GABA) nivåer.


I denna studie ökade de deltagare som praktiserat yoga tre gånger i veckan i en timme hjärna gamma aminobutyric (GABA) nivåer över en annan grupp som gick tre gånger i veckan i en timme.


En liknande studie år 2007 rapporterade samma sak, ledande forskare att tro att utövandet av yoga kan vara ett alternativ behandling för depression och ångest, i samband med låga GABA nivåer.


Om du har följt mina artiklar och med en liten stund, vet du också att EFT eller Emotional Freedom Technique, är en övning som endast fingrarna och sinne som jag varmt rekommenderar för att optimera emotionella hälsa. Baserat på samma energi meridianer som används i traditionell akupunktur för att behandla fysiska och känslomässiga besvär i över 5000 år, fungerar denna teknik utan nålar, medan du använder positiva affirmationer.


Näring spelar också en viktig del


Som Whitaker och jag diskuterar i den här intervjun, är nutrition en annan viktig aktör inom evidensbaserad alternativ till droger.


Det är redan känt att många tillsatser, konserveringsmedel och färgämnen mat kan orsaka beteendeförändringar och socker bör definitivt vara med på listan också.


En av de senaste och mycket trovärdiga teorier som förklarar socker inverkan på ditt humör och mental hälsa är sambandet mellan socker och kronisk inflammation.


Andra studier har också funnit viktiga förbindelser mellan hög socker kost och psykiska problem som depression och schizofreni, även om de inte var fokuserade på förekomsten av inflammation i sig.


Till exempel fann en studie från 2004 som publicerades i British Journal of Psychiatry att en högre intag av raffinerat socker och mejeriprodukter förutspådde en sämre 2-års resultat av schizofreni.


Som förklaras av Dr Russel Blaylock, hög sockerhalt och stärkelserika kolhydrater leder till överdriven insulinfrisättning, vilket kan leda till sjunkande blodsocker eller hypoglykemi. Hypoglykemi, i sin tur orsakar din hjärna att utsöndra glutamat i nivåer som kan ge upphov till oro, depression, ilska, ångest, panikattacker och en ökad självmordsrisk.


Intaget via Svaret för behandling av depression är att kraftigt begränsa sockerarter, speciellt fruktos, samt korn.


Vikten av omega-3 fetter för en sund själ


Studier visar också att omega-3 fetter positivt kan påverka utfallet i depressioner.Låga plasmakoncentrationer av DHA (en typ av omega-3-fett) är associerad med låga halter av serotonin. Den minskade mängden serotonin kan förknippas med depression och självmord.


Inte få tillräckligt med animaliska omega-3 fetter är känd för att ändra nivåerna och fungerar både serotonin och dopamin (som spelar en roll i känslor av välbehag), samt kompromiss blod-hjärnbarriären, som normalt skyddar hjärnan från oönskade fråga att få tillträde.


Omega-3-brist kan också minska normala blodflödet till hjärnan, ett intressant fynd med tanke på att studier visar personer med depression har nedsatt blodflöde till ett antal områden i hjärnan.


Slutligen orsakar omega-3-brist även en 35-procentig minskning av hjärnans fosfatidylserin (PS)-nivåer, som är relevant med tanke på att PS har dokumenterat antidepressiva effekten hos människa.


Omega-3 fetter, som de i krilloljan faktiskt har visat sig fungera lika bra som antidepressiva läkemedel för att förhindra tecken på depression, men utan några av de biverkningar. Faktum är att under mina år av medicinsk praxis har jag haft ett stort antal patienter att kunna stoppa sin antidepressiva när de började ta omega-3 fetter.


Så om du för närvarande kämpar med depression, med hög kvalitet, djur-baserade omega-3-fett tillägg dagligen är en enkel och smart val ... men det är bara en viktig del av mitt övergripande rekommendationer för behandling av depression.


Hur solen kan påverka en "soligare Disposition"


En annan viktigt näringsämne vid behandling av depression är vitamin D.


En studie fann människor med de lägsta nivåerna av D-vitamin var 11 gånger mer benägna att bli deprimerade än de som fick friska doser.


Och, enligt en studie som publiceras i September 9, 2010 Frågan om Archives of General Psychiatry, bibehålla lämpliga nivåer av vitamin D, och i synnerhet vitamin D3, i livmodern och under tidig barndom kan även hjälpa till att förhindra en mycket allvarlig psykisk störning - schizofreni.


Studien visade att nyfödda barn som föds med låga D-vitaminnivåer var mer benägna att utveckla schizofreni senare i livet - ledande forskare som tyder på att kanske D-vitamin kan vara allt du behöver för att förhindra detta förödande sjukdom.


Forskarna tittade också på andra populationer, till exempel mörkhyade etniska grupper som lever i kalla länder, och boende i mycket stadsområden som inte utsätts för regelbundna solljus som de i landsbygden och drar slutsatsen att:


"Det kan vara möjligt att minska förekomsten av schizofreni i denna grupp med hela 87 procent" genom att helt enkelt ge dem D-vitamin!


Jag rekommenderar starkt att du optimerar din vitamin D nivåer, antingen genom att solen lyser på ett säkert solarium, eller ta en hög kvalitet D-vitamintillskott, i din lista med depression fighters.


Salt är också en naturlig antidepressiv ...


Intressant, skapar enkla natrium brist också många symptom som är nästan identiska med de av egentlig depression, såsom:


aptitlöshet
förlust av förmåga att uppleva njutning och glädje
koncentrationssvårigheter
överdriven trötthet
allmän känsla av utmattning
Om du vill veta mer om vikten av naturliga salt för optimal hjärnfunktion och humör reglering, se min tidigare artikel är salt Naturens antidepressiva?


Vad gör du om du är redan på medicin mot depression


Om du redan har blivit diagnostiserad med depression eller en mer allvarlig psykisk sjukdom, är det mycket viktigt att du inte slutar din medicinering kallt och Turkiet! Om du gör det kan vara farligt för både din mentala och fysiska hälsa.


Vad du vill är en försiktig hållning avbryta droger - och du behöver göra detta med hjälp av en kvalificerad och kunnig läkare som kan sakta vänja dig av dem över en period på några veckor eller månader.


Helst skulle detta vara någon som har rötter i naturlig hälsa, och som hjälper dig att använda naturliga, hälsosamma alternativ som kostförändringar, motion och lite energi psykologi metoder att göra detta.


Att ha en professionell hjälp du också betyder att du har en mentor som kommer att guida dig genom den fysiska och känslomässiga förändringar du kommer att uppleva när du lämnar droger bakom, inklusive eventuella obehagliga abstinensbesvär.


Psykisk hälsa är ofta att skilja från fysisk hälsa


Jag vill upprepa att depression faktiskt kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Om den lämnas obehandlad kan ha en förödande inverkan på nästan alla aspekter av ditt liv och faktiskt kan döda dig genom att leda till självmord.


Men läkemedel är mycket sällan svaret.


Så snälla aktivt undersöka och använda naturliga behandlingar jag har föreslagit ovan, helst med stöd och vägledning av en kunnig naturlig hälsa och sjukvård utövare.


Kom alltid ihåg att dessa tre primära faktorer - motion, ta itu med emotionell stress och äta rätt - får dig att känna på toppen av ditt spel. Oavsett om du vill övervinna depression, känner sig gladare eller bara vill hålla sig friska, dessa är de livsstilsförändringar som tar dig dit.

Sök i bloggen

Presentation


Mera Liv!

Kategorier

Omröstning

Mitt resultat på SVTs lyckotest:
 0 - 10%
 11 - 20%
 21 - 30%
 31 - 40%
 41 - 50%
 51 - 60%
 61 - 70%
 71 - 80%
 81 - 90%
 91 - 100%

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Träna glosor med Ovido