meraliv

Direktlänk till inlägg 15 januari 2011

Världsekonomin och din framtid

Av Björn Roxendal - 15 januari 2011 20:11


       

Under helgerna har jag ägnat mig en hel del åt att studera material som handlar om världsekonomin och hur den håller på att utvecklas.


Några slutsatser:


  1. Förtroendet för Dollarn sjunker stadigt och $ är på väg UT som reservvaluta.
  2. Många länder har så stora statskulder att de inte har nån möjlighet at betala tillbaks.
  3. Flera länder som befinner sig i kris är så stora att det inte går att skapa tikllräckliga räddningspaket.
  4. Förtroendet för papperspengar är på nedgång.
  5. Nästa kris kommer att bli MYCKET värre än finanskrisen 2008.
  6. Det går att förbereda sig och t o m i viss mån skydda sig från det som kommer att hända.

Det är inte så roligt att skriva om den här saken, men det behöver ändå göras. Vi har ju märkt att det är stora problem med världsekonomin. Den senaste finanskrisen utlöstes av en lånebubbla samtidigt som ett antal andra katastrofer hotar att utlösas inom en snar framtid. Det ekonomiska systemet fungerar inte och kommer att rasa. Det är svårt att säga exakt hur eller när men att det sker råder det ingen tvivel om.


En av de största faktorerna i den globala bilden är den amerikanska skuldbubblan, baserad på dollarns ställning som världens reservvaluta. USA har levt över sina tillgångar genom att exportera sina $ till hela världen, men världen börjar tröttna (särskilt araber och kineser som sitter på ett berg av $$$$). Samtidigt går återhämtningen trögt och håller knappt styrfart trots att den backas upp av skapandet av låtsaspengar i monströus omfattning, utgivna av USA (och andra länder i mindre omfattning).



Ett redan alltför instabilt system blir ännu mer instabilt. Korthuset balanserar med alltfler våningar och dess dagar är räknade. Vinden som kommer att blåsa omkull pappersbygget har redan börjat blåsa.


Alltfler länder har redan skulder av en sådan storleksordning att de inte kan betalas tillbaka. Bara räntebetalningarna håller på att ta över en allt större del av statsbudgeten. Island, Grekland, Irland, Portugal och några till kan kanske "räddas" men när allt fler och allt större länder faller går det helt enkelt inte längre. Det kan vara Japan eller USA eller Spanien plus några till Europeiska länder som får bägaren att rinna över och dominobrickarna att rasa.


Det är möjligt att vi kommer att uppleva ytterligare en tids "återhämtning" men det är i så fall genom konstgjord andning på en patient som redan är bortom räddning. Statsbankrutter och hyperinflation är enda sättet att "lösa" problemet och det kommer att undergräva förtroendet för det finansiella systemet, vilket leder till att maskineriet stoppar eller åtminstone tappar det mesta av sin fart.


Papperspengar blir i stort sett värdelösa och arbetslöshet och hunger kommer att breda ut sig över stora delar av världen. Så småningom får vi en övergång till ett mer stabilt och trovärdigt penningsystem, baserat på guld, silver eller andra metaller.



Även om den stora krisen kommer att dröja några år är det klokt att förbereda sig nu. Köp silvermynt, silver"skrot" och fysiska basvaror som alltid kommer att efterfrågas. Detta ger dig en buffert när system brakar och ökar möjligheterna för dig och din familj att överleva.


Ledsen att låta pessimistisk men det är trots allt bätre att möta de kommande svåra tiderna med öppna ögon för att kunna förebereda sig.







Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

 
 
sanna arvidsson

sanna arvidsson

15 januari 2011 22:46

hej björn ! hoppas du vet vem jag är ...
jag läste det du skrev men jag förstår inte riktigt.
kommer det här att påverka oss vanliga familjer om du förstår vad jag menar ?

http://arviiiiidsson.blogg.se

Björn Roxendal

16 januari 2011 21:53

Hej Sanna!
Kul att höra från dig! Kikade in på din blogg också :).
Om din fråga: Jag tror inte att det handlar om nån "domedag" men att det blir riktigt svåra tider. Det kan bli svårt att få tag på saker som vi idag tycker är självklara (t ex mat). Det är en klar fördel att bo på landet där man kan odla själv och i värsta fall bli självförsörjande under en tid. Riktigt HUR tufft det blir är förstås svårt att veta i förväg.

 
Floorballs

Floorballs

16 januari 2011 00:20

Hej Björn!
Måste berömma dig för en kanon-intressant blogg!
Det märks att du lägger ner tid & själ i detta, BRA JOBBAT!
Besök gärna min blogg, den har en helt annan inrikting, men ändå...
Vad sägs om att länka till varandra?
Ha det gott // Floorballs

http://www.cashtips.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Björn Roxendal - 29 december 2013 21:30

Lev längre och friskare! Här samlar jag tips som det det finns vetenskapligt stöd för och som är någorlunda billiga och enkla att praktisera. Alla kan må bättre och leva längre! Då och då kommer jag att uppdatera (lägga till och ta bo...

Av Björn Roxendal - 8 december 2013 11:11

Det här tilltaget har retat mig från först början. Uppenbarligen köper folk datorer för alla möjliga syften medan en TV nästan alltid köps för att se på TV. Även om SVT skulle ha valt att INTE lägga ut några program på internet skulle vi köpa ungefär...

Av Björn Roxendal - 28 maj 2012 16:59

  Psykosyntes           Psykosyntes är en terapiform som går djupare än vanlig samtalsterapi. Den bygger på en konsekvent helhetssyn på människan där den andliga dimensionen har en viktig plats. Med det menar vi att vi ser människan s...

Av Björn Roxendal - 8 februari 2012 10:49

                        En ny bok av Bronnie  Ware, The Top Five Regrets of the Dying, beskriver författarens erfarenheter av att arbeta med döende människor. Om vi någonsin kommer att få perspektiv på livet är det när vi närm...

Av Björn Roxendal - 13 januari 2012 17:27

  Följande är en  av Carl  Schultz filosofier, skaparen av Snobben. Du behöver inte kunna  besvara följande frågor. Läs bara igenom brevet så kommer du att förstå  andemeningen.   1. Räkna upp världens fem rikaste  män. 2. Räkna upp fem vinnare ...

Sök i bloggen

Presentation


Mera Liv!

Kategorier

Omröstning

Mitt resultat på SVTs lyckotest:
 0 - 10%
 11 - 20%
 21 - 30%
 31 - 40%
 41 - 50%
 51 - 60%
 61 - 70%
 71 - 80%
 81 - 90%
 91 - 100%

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år


Skapa flashcards