meraliv

Alla inlägg den 11 augusti 2010

Av Björn Roxendal - 11 augusti 2010 23:44

Kanske lite tillspetsat men den här personen är den vackraste jag sett:



Att hennes skönhet kommer inifrån går det inte att missta sig på (dessutom är hon helt osminkad på de flesta av dessa bilder:)). I ett annat inlägg skrev jag om medvetande och antydde att vårt sanna jag existerar i en dimension av formlöst oändligt och ofattbart varande. Anandamayi Ma förkroppsligar detta på ett sätt som inspirerar mig att vilja ge upp allt vad kamp och ego heter. Jag lärde känna henne genom en bok av Linda Johnsen:


                       


Besrkivning från Adlibris:

This book takes us along on a search for the feminine face of God. We travel with Linda Johnsen for a fascinating investigation of the great women saints of India who manifest the divine in their lives. Together with her we comb the scriptures, meet the holy ones, and are led, step by step, to sit in awe at the feet of six remarkable, contemporary women.


Det finns även ett kapitel om Amma (hon som har världsrekord i kramar, se tidigare inlägg) som även det är klart inspirerande. Boken rekommenderas varmt. Jag har länge varit trött på den traditionella mansdominerade versionen av andlighet (mycket predikande, pekpinnar, tankesystem, makthierarkier, osv). De exempel som ges i Lindas bok är av ett helt annat slag - ofta kvinnor som levt ett enkelt liv i tjänade och hängivenhet utan en tanke på att bli nån slags "lärare". De undervisar genom det dom ÄR, inte genom att tala om för oss andra "Hur det ligger till", "vad vi måste förstå", "hur vi sa tro" osv. Det är deras liv som talar till oss och det bär en äkthetens prägel där kärleken de förkroppsligar verkligen känns. Den manliga maktbaserade andligheten är torr och livlös i jämförelse. 


Sen finns det naturligtvis även exempel på män som representerar en vad jag skulle kalla "äkta andlighet" också. Många av de kristna mystikerna; Johannes av Korset, Franciskus, Padre Pio m. fl. Och från öst: Ramakrishna, Yogananda, Milarepa osv. Det de alla har gemensamt är att den personliga direkt upplevda relationen med det högsta är det som är "grejen" - inte olika "läror".


Det är naturligtvis inte fel att prata och dela med sig av "andlighet" - det jag inte gillar är när man inom religionerna sätter sig över människor och snarare hindrar än gynnar vår egen direktkontakt med källan till livet inom oss själva. 


Kanske George Harrison kan få bjuda på en lite passande inspiration i enkelhetens och den nakna känslans tecken:









Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Sök i bloggen

Presentation


Mera Liv!

Kategorier

Omröstning

Mitt resultat på SVTs lyckotest:
 0 - 10%
 11 - 20%
 21 - 30%
 31 - 40%
 41 - 50%
 51 - 60%
 61 - 70%
 71 - 80%
 81 - 90%
 91 - 100%

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Skapa flashcards