Direktlänk till inlägg 16 november 2010
Under många år har jag då och då läst forskning och åsikter om vad som är nyttig och vad som är skadlig olja att använda i maten. De flesta oljesorterna verkar vara skadliga eftersom de innehåller transfetter och andra skadliga substanser som bildas vid upphettning och tillverkning. Särskilt känsliga är omättade oljor. Till de riktigt onyttiga oljorna hör bla a majsolja, solrosolja och rapsolja. Olivolja, särskilt extra virgin, har ofta förts fram som ett nyttigt alternativ. Förmodligen är den också nyttig, så länge den förvaras i tillsluten flaska, kallt och helst mörkt. Den är närmligen mycket känslig för oxidation. Olilvolja är inte heller lämplig att steka i då den innehåller en stor andel omättade fettsyror vilka oxiderar vid upphettning.
Vad ska man då steka i? Jo, det ska vara mättat fett. Smör kan vara bra, men ännu bättre är det med kokosfett!
Här är några av kokosoljans hälsobefrämjande egenskaper enligt dr Mercola:
Om det inte räcker med ovanståen de fortsätter dr Mercola:
Part of what makes coconut oil such a healthful oil for cooking is that 50 percent of the fat content in coconut oil is a fat rarely found in nature called lauric acid. This is also one of the features that distinguishes coconut oil from other saturated fats.
Your body converts lauric acid into monolaurin, which has potent anti-viral, anti-bacterial and anti-protozoa properties.
In addition, coconut oil is about 2/3 medium-chain fatty acids (MCFAs), also called medium-chain triglycerides or MCTs. These types of fatty acids also produce a host of health benefits.
Best of all, coconut oil is stable enough to resist heat-induced damage, which you cannot say for other oils. In fact, it's so stable you can even use if for frying (although I don't recommend frying your food for a number of health reasons).
I recommend using coconut oil in lieu of every other oil, whether your recipe calls for butter, olive oil, vegetable oil or margarine.
I Sverige kan man köpa rätt billigt kokosfett i halvkilospaket (bl a på ICA) i silverfärgat omslag.
Jag har också märkt att koktosfett är drygt att steka i. Det sugs inte upp så mycket av maten i stekpannan, jämfört med t ex olivolja.
Så, det är dags för oljebyte!
Björn
Lev längre och friskare! Här samlar jag tips som det det finns vetenskapligt stöd för och som är någorlunda billiga och enkla att praktisera. Alla kan må bättre och leva längre! Då och då kommer jag att uppdatera (lägga till och ta bo...
Det här tilltaget har retat mig från först början. Uppenbarligen köper folk datorer för alla möjliga syften medan en TV nästan alltid köps för att se på TV. Även om SVT skulle ha valt att INTE lägga ut några program på internet skulle vi köpa ungefär...
En ny bok av Bronnie Ware, The Top Five Regrets of the Dying, beskriver författarens erfarenheter av att arbeta med döende människor. Om vi någonsin kommer att få perspektiv på livet är det när vi närm...
Följande är en av Carl Schultz filosofier, skaparen av Snobben. Du behöver inte kunna besvara följande frågor. Läs bara igenom brevet så kommer du att förstå andemeningen. 1. Räkna upp världens fem rikaste män. 2. Räkna upp fem vinnare ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 | 11 |
12 | 13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
|||
29 | 30 | ||||||||
|