meraliv

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2010

Ovanligt seriöst personlighetstest - gratis online (MBTI-liknande) + gratis tolkningshjälp

Av Björn Roxendal - 20 oktober 2010 18:14Personlighetstester av alla de slag är högsta mode i veckotidningar och i många jobbsammanhang (rekrytering, personalutveckling mm). Ett av världens mest använda är MBTI. Det är ett väl utforskat test, men kallas egentligen inte test, utan "Inventorium", kanske för att markera att det inte är fråga om en "vetenskaplig" värdering av människors personlighet, utan snarare en hjälp att belysa tendenser och egenskaper som kan vara till hjälp för ökad självinsikt och t o m, i min erfarenhet - ökad självkänsla. MBTI bygger på Jungs idéer och grupperar människor i en av 16 "typer". Det är ett "snällt" test som mer ser på möjligheter och talanger än på problem. Ofta används det i arbetslivet, både som vägledningsinstrument och för att få medlemmar i arbetsgrupper att förstå sig själva och varandra bättre, med ökad acceptans och förbättrad stämning (och effektivitet) som en möjlig följd.


  


När vi gjorde MBTI på våra klienter i företagssammanhang var det i form av en mini-kurs och skriftligt test som skickades in till leverantören för rättning. Vanligtvis betalade beställaren 3000 - 5000kr per person för att få paketet. Nu finns det en GRATIS online-version på svenska HÄR. Den skulle förstås inte godkännas "officiellt" men min erfarenhet är att den ändå ger en god fingervisning om din "profil". Nackdelen är att resultatet redovisas på ett ganska summariskt sätt. Det finns mycket utförligare och bättre beskrivningar på andra ställen. Om du inte är bekant med MBTI-koderna kan det vara svårt att hitta rätt. Därför erbjuder jag nu helt gratis följande tjänst till mina blogg- och facebook-kontakter:


När du gjort MBTI-testet via länken ovan kan du välja att mejla resultatet vart du vill. Du kan t ex mejla det till dig själv. Om du sedan vidarebefordrar mejlet till bjorn@roxendal.com kommer jag att mejla tillbaks en mer utförlig analys av din personlighetsprofil - dock på engelska. Behöver du en svensk översättning får du fixa det själv, t ex med hjälp avtranslate.google.com. Om du sen tycker att du har nån nytta av det hela kan du "betala" genom att lämna en kommentar till det här inlägget, och/eller rekommendera min jobb-hemsida (psykosyntes.net) till nån du känner.


Det var nog det hela. Jo, om du får tillfälle att göra det "riktiga" MBTI-testet nån gång tycker jag du ska göra det. Det går ännu djupare och ger förmodligen ett mer tillförlitligt resultat, även om den här snabbvarianten är förvånansvärt bra. Avslutningsvis citerar jag Wikipedia betr. MBTI:


Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett av världens mest använda personlighetstest.

Testet framställdes under 1900-talet av amatörpsykologerna Isabell Myers och hennes mor, Katherine C Briggs. Det bygger på den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jungs teorier om  psykologiska typer. Det är ett av världens mest använda personlighetstest och har över 50 års forskning bakom sig. I första hand är det ett instrument för självkännedom och personlig utveckling och visar hur skillnaden mellan människor kan tas tillvara. Andra användningsområden är grupputveckling, där en förståelse för olikheterna kan leda till att man undviker missförstånd/konflikter och att man kan dra nytta av gruppdeltagarnas olika styrkor. Modellen används också som en grund för att reflektera kring lärstilar, för att öka sin skicklighet i bemötande av personer med annan personlighetsstil och för att bli klar över den egna ledarstilen.


Förresten - för dig som orkat läsa så här långt avslöjar jag härmed min  egen MBTI-profil: INFP. Så här ser beskrivningen ut på den:


Björns personlighetstyp:

Tystlåtna, idealistiska tänkare. Vill tjäna mänskligheten. Strävar efter att leva upp till sina värderingar, som tenderar att vara omfattande och väl genomtänkta. Extremt lojala. Flexibla och avslappnade så länge de inte upplever att någon av deras grundläggande värderingar hotas. Oftast begåvade skribenter. Kvicktänkta, med förmåga att se nya möjligheter. Vill förstå och hjälpa andra.

Karriärer som skulle kunna passa Björn:

Skribenter, artister, personalvetare, socialarbetare, svensklärare, bildlärare, förskole- och dagispersonal, präster, psykologer, forskare, fritidspolitiker, redaktörer, studievägledare, journalister, religionslärare.

(Sen finns det alltså mycket mer utförliga beskrivningar som man lätt kan få fram - mest på engelska dock) 
ANNONS
 
Ingen bild

ella

22 oktober 2010 16:13

Jag fick samma som du Björn. Gjorde testet för hundra år sedan på arbetsförmedlingen och jag mins att det var samma arbetsområden då som nu som föreslogs..tydligen inte ändrat mej nämnvärt.borde kanske fundera på att byta yrke.Är nog för slö för det tyvärr.

Björn Roxendal

8 november 2010 15:23

Det är ju bra att få input om sin läggning. Viktigt att följa den man är. Om man inte gör det på jobbet behöver man göra det på fritiden.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Björn Roxendal - 29 december 2013 21:30

Lev längre och friskare! Här samlar jag tips som det det finns vetenskapligt stöd för och som är någorlunda billiga och enkla att praktisera. Alla kan må bättre och leva längre! Då och då kommer jag att uppdatera (lägga till och ta bo...

Av Björn Roxendal - 8 december 2013 11:11

Det här tilltaget har retat mig från först början. Uppenbarligen köper folk datorer för alla möjliga syften medan en TV nästan alltid köps för att se på TV. Även om SVT skulle ha valt att INTE lägga ut några program på internet skulle vi köpa ungefär...

Av Björn Roxendal - 28 maj 2012 16:59

  Psykosyntes           Psykosyntes är en terapiform som går djupare än vanlig samtalsterapi. Den bygger på en konsekvent helhetssyn på människan där den andliga dimensionen har en viktig plats. Med det menar vi att vi ser människan s...

Av Björn Roxendal - 8 februari 2012 10:49

                        En ny bok av Bronnie  Ware, The Top Five Regrets of the Dying, beskriver författarens erfarenheter av att arbeta med döende människor. Om vi någonsin kommer att få perspektiv på livet är det när vi närm...

Av Björn Roxendal - 13 januari 2012 17:27

  Följande är en  av Carl  Schultz filosofier, skaparen av Snobben. Du behöver inte kunna  besvara följande frågor. Läs bara igenom brevet så kommer du att förstå  andemeningen.   1. Räkna upp världens fem rikaste  män. 2. Räkna upp fem vinnare ...

Sök i bloggen

Presentation


Mera Liv!

Kategorier

Omröstning

Mitt resultat på SVTs lyckotest:
 0 - 10%
 11 - 20%
 21 - 30%
 31 - 40%
 41 - 50%
 51 - 60%
 61 - 70%
 71 - 80%
 81 - 90%
 91 - 100%

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Gästbok

Följ bloggen

Följ meraliv med Blogkeen
Följ meraliv med Bloglovin'

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se