meraliv

Direktlänk till inlägg 30 september 2010

Global uppvärmning och koldioxid - fakta eller politik?

Av Björn Roxendal - 30 september 2010 12:33


Ja, det verkar vara vetenskapligt bevisat att CO2 i någon mån orsakar global uppvärmning. MEN - det verkar INTE vara klarlagt hur mycket av de senaste decenniernas uppvärmning som beror på just CO2, eller mänsklig påverkan överhuvudtaget. Forskarna  har helt enkelt inte lyckats ta med alla viktiga variabler i trovärdiga beräkningar. Det jobbas intensivt på saken men det är fortfarande för tidigt att dra de definitiva slutsarna. Ändå är debatten synnerligen hätsk och infekterad. Båda lägren beskyller varandra för lögner och allt möjligt otrevligt istället för att erkänna bristen på säker kunskap och därför satsa allt på att forska vidare.


I NY TEKNIK skriver ett par svenska professorer om saken och hävdar att CO2 bidrar med en så liten del av uppvärmningen att det inte rättfärdigar alla insatser för att minska användningen av fossila bränslen:


Svenska professorer ifrågasätter FN-rapport

DEBATT. Man måste söka nya förklaringar och undersöka om klimatförändringarna beror på naturliga orsaker eller om människan har orsakat denna på ett annat sätt än genom koldioxidutsläpp. Det skriver professorerna Pehr Björnbom och Carl-Gustaf Ribbing.

I en vetenskaplig artikel publicerad  i Journal of Geophysical Research redovisas en ny metod för att med satelliter uppskatta hur känsligt klimatet är för koldioxid. FN anger i sin senaste rapport att för varje fördubbling av halten koldioxid i atmosfären stiger temperaturen med 2,1-4,4 C. De nya satellitmätningarna ger dock ett värde på 0,6 C. I praktiken är en klimatkänslighet lägre än 1 C inte oroväckande. Det finns därför inget behov av brådstörtade politiska åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid från fossileldning.

Båda sidorna lägger fram drivor av data och diagram som styrker deras ståndpunkt. Ofta ger debatten ett oerhört prestigetyngt intryck. Man verkar ha identifierat sig med sitt ställningstagande och gör allt för att finna stöd för det istället för att arbeta mer förutsättningslöst. Ett exempel är att hävda att det faktiskt inte skett/sker någon uppvärmning överhuvudtaget, eller endast en obetydlig sådan. Man kritiserar temperaturdata och försöker på olika sätt visa att det faktiskt inte blivit varmare. Det tycker jag är att gå för långt i enögdhet. Det räcker med att titta på glaciärerna:

"Den globala uppvärmningen drabbar Svalbard hårt. En av de största glaciärerna i området har krympt med flera kilometer. Fotografier från 1906 har jämförts med foton från i dag, och där kan man tydligt se att glaciären krympt med fyra-fem kilometer."

 http://sverigesradio.se/cgi-bin/sameradion/nyheter/artikel.asp?Artikel=2974228

"Sammanställningen som offentliggjordes häromdagen är gjord av World Glacier Monotoring Service (WGMS), ett organ knutet till universitetet i Zürich. Den bygger på mätdata från ett knappt hundratal glaciärer runt om i världen. 30 av dessa glaciärer - med mätserier längre tillbaka i tiden - är utvalda som särskilda referensglaciärer.


Enligt Michael Zemp, forskare vid WGMS, är trenden för dessa glaciärer entydigt: Sedan 1980 har de krympt i en allt snabbare takt, även om det förekommer variationer mellan olika år och mellan olika regioner i världen."

Naturligtvis kan forskare hävda att det inte blir varmare, men det bryr sig inte glaciärerna om. Fotografier från 1900-talets början på glaciärer runt om i världen visar att en stor avsmältning skett. Många glaciärer är nu på väg att helt försvinna. Det är ingen idé att diskutera uppvärmning med glaciärer - de VET om det blir kallare eller varmare.

  

Min slutsats är att det inte är någon tvekan om att uppvärmningen har hållit på ett tag och att den är betydande men att det än så länge inte går att fastställa hur stor del av den som beror på mänsklig användning av fossila bränslen.

Det ligger jättelika pengar i energipolitikens utformning. Det handlar också om maktfrågor på global nivå. Det är svårt att lita på forskningen från någon sida när pengar och maktambitioner trycker på bakom ridåerna.

 


 
 
elsa

elsa

30 september 2013 09:44

http://icecap.us/index.ph

http://icecap.us/index.php/go/about-climate-change

http://ingen

 
elsa

elsa

30 september 2013 09:50

Hur mycket vet vi om det, sidan visar en annan orsak än CO2

Type of prediction: Mountain glaciers.Model predictionReceding worldwide.Actual measurementsReceding worldwide since 1750, but apparently not back to their locations in the MWP. As examples, the Aletsch and Grindelwald glaciers (Switzerland) were much smaller than today between 800 and 1000 AD. In 1588, the Grindelwald glacier broke through its end moraine and it is still larger than it was in 1588 and earlier years. In Iceland today, the outlet glaciers of Drangajökull and Vatnajökull are far advanced over what they were in the Middle Ages and farms remain buried beneath the ice.CommentsGlacier recession started before greenhouse gases significantly increased. The sun has gotten steadily more active since 1700 and provides a better explanation for the glacial recession.More discussion here.Also see this discussion.Score1-17-3

http://www.warwickhughes.com/hoyt/scorecard.htm

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Björn Roxendal - 29 december 2013 21:30

Lev längre och friskare! Här samlar jag tips som det det finns vetenskapligt stöd för och som är någorlunda billiga och enkla att praktisera. Alla kan må bättre och leva längre! Då och då kommer jag att uppdatera (lägga till och ta bo...

Av Björn Roxendal - 8 december 2013 11:11

Det här tilltaget har retat mig från först början. Uppenbarligen köper folk datorer för alla möjliga syften medan en TV nästan alltid köps för att se på TV. Även om SVT skulle ha valt att INTE lägga ut några program på internet skulle vi köpa ungefär...

Av Björn Roxendal - 28 maj 2012 16:59

  Psykosyntes           Psykosyntes är en terapiform som går djupare än vanlig samtalsterapi. Den bygger på en konsekvent helhetssyn på människan där den andliga dimensionen har en viktig plats. Med det menar vi att vi ser människan s...

Av Björn Roxendal - 8 februari 2012 10:49

                        En ny bok av Bronnie  Ware, The Top Five Regrets of the Dying, beskriver författarens erfarenheter av att arbeta med döende människor. Om vi någonsin kommer att få perspektiv på livet är det när vi närm...

Av Björn Roxendal - 13 januari 2012 17:27

  Följande är en  av Carl  Schultz filosofier, skaparen av Snobben. Du behöver inte kunna  besvara följande frågor. Läs bara igenom brevet så kommer du att förstå  andemeningen.   1. Räkna upp världens fem rikaste  män. 2. Räkna upp fem vinnare ...

Sök i bloggen

Presentation


Mera Liv!

Kategorier

Omröstning

Mitt resultat på SVTs lyckotest:
 0 - 10%
 11 - 20%
 21 - 30%
 31 - 40%
 41 - 50%
 51 - 60%
 61 - 70%
 71 - 80%
 81 - 90%
 91 - 100%

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards